Een dakkapel kan een welkome aanvulling op je huis zijn. Of je nu een kantoor aan huis wilt, een gameroom of gezinsuitbreiding verwacht, een extra kamer is voor veel mensen een welkome aanvulling op hun woongenot. Of het een slimme investering is, hangt af van veel zaken. Je persoonlijke- en gezinssituatie, de situatie op de woningmarkt en je doelen als het gaat om wonen, zijn factoren die helpen te bepalen of een dakkapel een goede investering is.
Ruimte & toegevoegde waarde
Een goed kwalitatief hoogwaardige dakkapel vergroot de bruikbare ruimte van je huis. Bovendien maakt het je huis een stuk lichter, iets wat mensen, zeker in de donkere wintermaanden er kunnen waarderen. Een goed ontworpen dakkapel voegt ook een esthetisch aspect toe. De extra slaapkamer of studievertrek die zo ontstaat, vergroot de uitstraling van het huis en maakt het bij verkoop aantrekkelijk voor een breder publiek. Ook het vaker en langer thuiswerken zorgt ervoor dat mensen extra ruimte meer dan ooit waarderen.
Kosten en rendement
De installatie van een dakkapel vergt natuurlijk een investering. Naast de bouwkosten gaat het om de kosten voor de vergunningsaanvraag, begeleiding door een architect en eventuele uitgaven voor isolatie, afwerking en inrichting. Als de financiële situatie het toelaat, is het mogelijk om de uitbreiding middels een 2e hypotheek of andere lening te financieren. De bank zal de kosten afwegen tegen de potentiële waardevermeerdering van je huis. Natuurlijk is dat ook wat je zelf vooraf al gedaan hebt, vanzelfsprekend wil je naast fijner wonen ook rendement op je investering.
Omstandigheden op de woningmarkt
De waarde die een dakkapel en extra slaapkamer aan je huis toevoegt, is afhankelijk van de locatie van je woning en de situatie op de vastgoedmarkt. In het algemeen is wel duidelijk dat de woningmarkt al een aantal jaren flink stijgende is. Steeds vaker maken mensen dan ook de afweging tussen verhuizen of uitbreiden van de woning. Onderzoek op de bekende websites kan je ook nuttige informatie opleveren over prijsverschillen tussen vergelijkbare huizen in je buurt met en zonder dakkapel. Op die manier weet je wat de mogelijke impact is op de toekomstige verkoopwaarde. Overigens: voordat je begint, is het absoluut aan te raden om je te verdiepen in de stedenbouwkundige regelgeving. Het zou kunnen dat je een omgevingsvergunning moet aanvragen om een dakkapel te plaatsen. Helaas is daarvoor geen algemene richtlijn te geven, omdat er verschillen zijn in regelgeving tussen verschillende gemeentes. Hoe dan ook, zorg ervoor dat de dakkapel aan alle bouwvoorschriften en lokale regels voldoet en pleeg tijdig onderhoud, je steekt er immers een flink bedrag in!