Tegenwoordig is duurzaamheid steeds belangrijker op de woningmarkt. Verduurzaming van onroerend goed zoals kantoorpanden, winkels en koopwoningen zie je dan ook steeds meer. Dit wordt niet alleen gedaan om klimaatdoelen te bereiken, maar ook om de waarde van het vastgoed te verhogen en het pand aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers.

Aan de hand van vijf criteria opgesteld door de overheid, wordt bepaald of het vastgoed duurzaam mag worden genoemd. Ontdek in dit artikel welke factoren bepalen of het pand duurzaam en milieuvriendelijk genoeg is.

verduurzamen met vastgoed

Energiezuinigheid

Een belangrijk criterium voor duurzaam vastgoed is energiezuinigheid. In de vorm van LED-verlichting en een goed isolatiesysteem die ervoor zorgt dat er weinig warmte verloren gaat, zijn de stookkosten minimaal en heb je weinig last van tocht. Daarnaast kan er ook door middel van innovatieve systemen onnodig energieverbruik worden teruggedrongen. Denk bijvoorbeeld aan lichten of verwarmingen die automatisch uit gaan wanneer er niemand in de ruimte is. Voor sommige gebouwen geldt een energiebesparingsplicht waarbij zij verplicht maatregelen moeten treffen om het verbruik terug te dringen.

Isolatie

Het isoleren van vastgoed draagt ook bij aan het verduurzamen van vastgoed. In woningen en gebouwen zonder isolatie, ontsnapt veel van de gestookte warmte via bijvoorbeeld de vloer, muren en het dak. Isolatie voorkomt dit. Met goede isolatie hoef je veel minder te stoken om het pand op temperatuur te houden. Zo bespaar je tot wel honderden euro’s op je energierekening en beperk je de CO2 uitstoot. Isoleren kan op veel verschillende manieren. Benieuwd naar welke? Neem dan eens een kijkje op deze website.

Een gunstig energielabel

Tegenwoordig wordt er aan de hand van een energielabel bepaald in hoeverre een pand energiezuinig is en welke maatregelen er nodig zijn om het gebouw energiezuiniger te maken. De eigenaar moet dit label ter beschikking stellen bij het opleveren van het pand, en deze moet zichtbaar zijn in de advertentie. Een kantoor moet minimaal een energielabel C hebben op dit moment, en in 2030 wordt zelfs energielabel A vereist.

Gezondheid in gebouwen

Ook is het milieu binnen belangrijk voor een klimaatvriendelijke leefomgeving. Hierbij spelen factoren zoals een goede luchtvochtigheidsgraad, voldoende verwarming, ventilatie en licht een belangrijke rol. Een gezonde leefomgeving draagt toch ook bij aan een goed personeelsbeleid en minder ziekteverzuim. Dit bepaalt ook in hoeverre het gebouw nog voor andere doeleinden kan worden gebruikt wanneer het leeg komt te staan en dus toekomstwaarde heeft.

Slopen op een duurzame manier

Moet een gebouw dan toch worden gesloopt, is het belangrijk dat dit duurzaam gebeurt. Dus zoveel mogelijk materialen moeten worden hergebruikt en gedemonteerd om te veel (chemisch) afval te voorkomen. Het kabinet denkt eraan om een materialenpaspoort in te schakelen, waarbij moet worden aangegeven welke materialen er bij de sloop vrijkomen. Op basis hiervan kan worden bepaald welke materialen kunnen worden gerecycled.

Toekomstige doelstellingen

Naast de energiebesparende maatregelen wil het kabinet ook dat eigenaren van het vastgoed zoals bedrijfspanden het CO2 gebruik in de toekomst verplicht reduceren. Dit zal vanaf 2023 worden ingevoerd.