Op kantoorpanden wordt het energielabel C vanaf 2023 verplicht vanwege de plannen om kantoren en bedrijfspanden duurzamer te maken voor een milieuvriendelijke toekomst. Het is dus verstandig om hierop te anticiperen en op de hoogte zijn van wat hiervoor nodig is. Wil je weten wat een energielabel precies is en hoe als kantoor deze certificatie behaalt? Ontdek het in dit artikel.

energielabel

Wat is een energielabel?

Op basis van een energielabel wordt bepaald in wat voor mate een huis of (kantoor)pand zuinig en duurzaam is. Aan de hand van zes categorieën wordt de energiezuinigheid van het pand gemeten. Energielabel A tot en met C is zuinig genoeg, en kantoren met een energielabel D, E, F of G moeten vanaf 2023 verplicht maatregelen treffen om milieuvriendelijker te worden volgens de nieuwe klimaatwet van de overheid.

Het energielabel is dus een maatstaf die laat zien of een pand aantrekkelijk is om in te werken/wonen, maar ook voor de marktwaarde om het pand te kunnen verkopen.

Elektricien inschakelen voor het verduurzamen van je woning? Neem dan eens een kijkje op Elektriciensgids.nl voor een handig overzicht van alle elektriciens in Nederland.

Hoe wordt bepaald welk energielabel jouw kantoor behaalt?

Er spelen verschillende factoren mee die bepalen welk energielabel je kantoor uiteindelijk behaalt. Dit wordt gemeten door een professionele EPA-U deskundige die dit op locatie opneemt en alle ruimtes langsgaat.

Er wordt bij deze inventarisatie in kaart gebracht wat voor ramen er in het pand zitten, (dubbel of enkel glas) en gekeken naar de kwaliteit van het isolatiesysteem.

Daarnaast wordt er gecheckt hoeveel licht er wordt verbruikt en in hoeverre er lichtsensoren in het gebouw aanwezig zijn. Een aanwezigheidsdetector heeft op het energielabel bijvoorbeeld een positieve invloed.

Ook de verwarmingssystemen worden onderzocht en op welke manier er energie wordt gewonnen. Zonnepanelen of zonneboilers hebben uiteraard een positieve invloed op het energielabel van een kantoor, en wanneer het pand veel moet stoken en slecht geïsoleerd is dan kan dit het energielabel juist negatief beïnvloeden.

Energielabel C verplichting: voor welke gebouwen geldt het precies?

Deze label C verplichting geldt voor kantoorpanden die groter zijn dan 100 vierkante meter en die een kantoorfunctie hebben. Een uitzondering op deze regel zijn monumentale panden, maar ook voor horeca, scholen en winkels geldt de regel niet.

Het is dus verstandig om als je kantooreigenaar bent, nu alvast een controle uit te voeren en eventueel maatregelen te treffen om problemen te voorkomen wanneer de wetgeving eenmaal is ingegaan in 2023.