Vastgoed ontruiming is het leeghalen van woningen, bedrijfspanden, garages of andere vormen van ontroerend goed. Een ontruiming kan verschillende redenen hebben: de woning is ernstig vervuild, de bewoner is overleden of de huurders zijn met de noorderzon vertrokken. Een bedrijfspand wordt vaak ontruimt na faillissement. Het ontruimen van vastgoed wordt uitgevoerd door een ontruimingsbedrijf. In dit artikel lees je alles over de werkwijze bij het ontruimen van vastgoed.

Ontruimen van vastgoed

Soorten ontruimingen

Zoals hierboven al kort is benoemd zijn er verschillende soorten ontruimingen:

 • Huisontruiming: dit wordt ook wel woningontruiming genoemd en is het ontruimen van alle soorten woningen. Hieronder vallen de volgende situaties:
  • Woningontruiming na overlijden
  • Woningontruiming voor senioren
  • Zorgkamer ontruimen
  • Vervuilde woning ontruimen
  • Woningontruiming na lijkvinding
 • Bedrijfsontruiming: het ontruimen van bedrijfspanden zoals kantoren, distributiecentra en winkelpanden.
 • Spoedontruiming: een spoedontruiming kan zowel een woning als bedrijfspand zijn. Het enige verschil is dat het in dit geval spoed heeft. Bijvoorbeeld wanneer de bewoner is overleden of wanneer de bewoner een huur of hypotheek achterstand heeft.

Werkwijze vastgoed ontruiming

De werkwijze van een ontruiming is voor elk type vastgoed gelijk, hoewel het verloop wel kan verschillen. Dit komt omdat iedere situatie uniek is: een ernstig vervuilde woning moet intensiever worden gereinigd dan een woning waarvan de bewoners zijn vertrokken.

Als eerste komt een ontruimingsbedrijf langs voor een kennismaking en inventarisatie. Tijdens de inventarisatie kijken de ontruimers welke werkzaamheden er nodig zijn om het pand te ontruimen en bezemschoon op te leveren. Ook wordt er bepaald wat er met de inboedel gebeurt. Deze kun je laten opkopen of afvoeren. Wanneer het ontruimingsbedrijf waardevolle spullen opkoopt, wordt dit afgetrokken van de totaalprijs. Dat scheelt dus in de kosten. Aan de hand van de kennismaking en inventarisatie stelt het ontruimingsbedrijf een planning op.

Op de afgesproken datum start de ontruiming: de woningontruimers werken respectvol en gestructureerd. Het pand wordt ruimte voor ruimte ontruimd en gereinigd. De inboedel wordt ingepakt en daarna afgevoerd door het ontruimingsbedrijf. De meeste ontruimingen zijn in één werkdag afgerond, maar afhankelijk van de situatie kan het langer duren.

Wanneer de ruimtes allemaal leeg zijn, kan het echte schoonmaken beginnen. Naast schoonmaakwerkzaamheden worden er ook herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Denk hierbij aan het dichten van gaten in de muren, het verwijderen van de vloer, het bijwerken van het schilderwerk en het netjes maken van de tuin. Wist je dat het mogelijk is om het ontruimingsbedrijf de woning te laten opleveren? Het ontruimingsbedrijf voert dan de laatste inspectie uit.

Voordelen inschakelen ontruimingsbedrijf

Het inschakelen van een ontruimingsbedrijf voor het ontruimen van vastgoed brengt vele voordelen met zich mee:

 • Je hoeft de ontruiming niet zelf te doen. In de meeste gevallen is de gebeurtenis ingrijpend en ben je emotioneel betrokken bij de kwestie. Het is dan fijn om de ontruiming uit te besteden.
 • Het ontruimingsbedrijf beschikt over de juiste kennis en materialen om de ontruiming professioneel, discreet en respectvol uit te voeren.
 • De meeste bedrijven bieden extra diensten zoals schoonmaak- en herstelwerkzaamheden, het opkopen of afvoeren van de inboedel en de oplevering.
 • Je bepaalt zelf wat er gebeurt. Je beperkt je emotionele betrokkenheid maar houdt toch de touwtjes in handen.