Vastgoed onderhoud is eigenlijk niks anders dan het totale onderhoud aan een woning of gebouw. Het gaat hierbij om werkzaamheden aan zowel de binnen- als de buitenkant. Het doel van vastgoed onderhoud is het duurzaam verbeteren en behouden van het vastgoed voor de toekomst. Onder vastgoed onderhoud vallen verschillende werkzaamheden zoals schilderwerken, gevelwerken en dakwerken. En over dat laatste lees je op deze pagina meer.

vastgoed onderhoud - dakwerken

Wat zijn dakwerken?

Onder dakwerken vallen verschillende werkzaamheden, die allemaal als doel hebben om het dak in optimale conditie te behouden. Het dak beschermt het vastgoed tegen weersinvloeden en daarom is het belangrijk om regelmatig dakwerken uit te laten voeren door een ervaren dakdekker.

Onder dakwerken vallen de volgende werkzaamheden:

  • Dakonderhoud: onder dakonderhoud vallen ook werkzaamheden zoals dakinspectie en kleine reparaties. Hierover lees je verderop op deze pagina meer.
  • Dakreparatie: bij een dakreparatie worden verschillende onderdelen gerepareerd. Het gaat hierbij om kleine reparaties zoals het herstellen van de dakbedekking, dakconstructie of nokvorsten.
  • Dakinspectie: tijdens een dakinspectie wordt het dak grondig bekeken door een dakdekker, om zo lekkages en beschadigingen aan de dakbedekking vroegtijdig te kunnen ontdekken.
  • Dakreiniging: omdat daken altijd hinder ondervinden door weersomstandigheden, ontstaat er vaak mos op het dak. Bij een dakreiniging wordt mos onder hoge druk van het dak afgespoten. Het reinigen van daken wordt vaak gecombineerd met impregneren en coaten.
  • Dakrenovatie: wanneer een dakreparatie niet meer mogelijk is doordat het dak ernstig beschadigd is, is een dakrenovatie een oplossing. Bij een dakrenovatie wordt de dakconstructie gerepareerd, de dakbedekking vervangen of wordt er een overzetdak geplaatst.
  • Dakisolatie: het isoleren van het dak kan zowel aan de buiten als binnenkant. Dakisolatie langs buiten wordt onder de dakbedekking geplaatst. Het is dus verstandig dit te laten doen wanneer je de dakbedekking moet vervangen. Dakisolatie langs binnen wordt tegen de constructie geplaatst en netjes afgewerkt met platen.

Dakonderhoud: werkzaamheden

Dakonderhoud bestaat uit vier verschillende werkzaamheden: dakinspectie, dakreiniging, reparatie en preventiemaatregelen, zoals het aanbrengen van impregneermiddel of coating. Het is belangrijk om daken minimaal één keer per jaar te laten onderhouden door een dakdekker. De beste periode hiervoor is in het vroege voorjaar.

De onderhoudsbeurt begint met een inspectie van het dak. De dakdekker beoordeeld de conditie van het dak, de dakbedekking en de dakconstructie. Eventueel wordt er een lekdetectie gedaan om zo een eventueel lek op te sporen. De volgende stap is het reinigen van het dak: door groene aanslag en mos zijn eventuele beschadigingen niet altijd direct zichtbaar. Daarnaast draagt de reiniging bij aan het behouden van een goede conditie van de dakbedekking.

Tijdens de inspectie en reiniging kunnen er beschadigingen naar boven komen. Wanneer het om kleine beschadigingen gaat, worden deze meestal direct gerepareerd. Het kan ook voorkomen dat de gehele dakbedekking aan vervanging toe is. Dan raadt de dakdekker meestal een dakrenovatie aan. Tot slot bestaat een onderhoudsbeurt uit preventiemaatregelen zoals het coaten of impregneren van het dak. Hiermee wordt een vochtwerende en vuilafstotende laag op het dak aangebracht die het dak beschermt tegen weersinvloeden.

Voordelen van dakonderhoud

Zoals al eerder is benoemd is dakonderhoud nodig voor het behouden van een optimale conditie van het dak. Met regelmatig dakonderhoud verleng je niet alleen de levensduur van je dak, maar je voorkomt ook ernstige beschadigingen die leiden tot hoge reparatiekosten. Niet alleen hoge reparatiekosten zijn een ding, maar de schade kan ook zo groot zijn dat het instortingsgevaar met zich meebrengt.

Tot slot verhoogt dakonderhoud de waarde van het vastgoed en verbetert het de uitstraling van het vastgoed.

Ben je op zoek naar meer informatie over dakwerken als vastgoed onderhoud? Neem dan eens een kijkje op Dedakspecialist.nl!