Een vastgoedmakelaar begeleidt je in het hele proces rondom je vastgoedinvestering en helpt je bij een snelle en professionele verkoop. Wanneer je dit uitbesteedt zal dit vele voordelen opleveren. In dit artikel lees je de taken van een vastgoedmakelaar en wat het je als vastgoedinvesteerder zoal oplevert om hen in te schakelen.

Wat zijn de taken van een vastgoedmakelaar?

Een vastgoedmakelaar kan verschillende belangrijke taken in het verkoopproces van je vastgoed overnemen, je vakkundig adviseren en professionele hulp bieden bij de verkoop. Hieronder zie je de taken op een rijtje die je kunt uitbesteden aan een makelaardij gespecialiseerd in vastgoed.

 1. Betrouwbare en relevante informatie over het pand verzamelen
  Een vastgoedmakelaar verzamelt de nodige informatie over het pand die relevant is voor de uiteindelijke verkoop. Denk bijvoorbeeld aan attesten, eigendomstitels, vergunningen, en verborgen gebreken.
 2. De reële waarde inschatten van een pand
  Om een realistisch beeld te krijgen van wat een pand waard is, kun je voor het inschatten van de waarde van het pand het beste een makelaar inschakelen. Het komt namelijk nog wel eens voor dat particulieren deze waarde overschatten en het pand overwaarderen, met als resultaat dat er nauwelijks bezichtigingen komen en dat het pand niet verkocht wordt.
 3. Hulp bieden om je pand zo snel en soepel mogelijk te verkopen
  De makelaar helpt je om het pand binnen korte tijd te verkopen. Naast het promoten van je pand en het zoeken van potentiële kopers regelt je makelaar ook de bezichtigingen met de geïnteresseerden, en weet hij of zij alle vragen te beantwoorden over het pand.
 4. De verkoop regelen en professioneel afhandelen 

Tot slot zal de vastgoedmakelaar de verkoop van je overnemen en op de juiste professionele wijze afhandelen. Vanwege de ervaring en expertise van de makelaar weet je zeker dat de verkoop van je vastgoedinvestering precies volgens de geldende richtlijnen en procedures wordt afgerond.

Wat levert het op om een vastgoedmakelaar in te schakelen bij jouw vastgoedinvestering?

De ervaring en expertise van een vastgoedmakelaar levert je dus verschillende voordelen op. Hieronder zie je de voordelen nog eens op een rij:

 1. Garantie dat de verkoop van je vastgoed op de juiste manier verloopt en wordt afgehandeld
 2. Je kunt er zeker van zijn dat je pand voor een reële kostprijs wordt verkocht
 3. Het pand zal hoogstwaarschijnlijk sneller verkocht worden dan wanneer je zelf de promotie moet regelen en potentiële kopers moet zoeken.
 4. Omdat de makelaar het contact met potentiële verkopers overneemt hoef je niet zelf de bezichtigingen te plannen en vragen over het pand te beantwoorden. Dit scheelt tijd.
 5. Je weet zeker dat de verkoop goed geregeld wordt en op de juiste professionele wijze wordt afgehandeld.