Een Vereniging van Eigenaren (VvE) is verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van periodiek onderhoud en noodzakelijke reparaties aan de woningen. Schilderwerk is één van deze onderhoudswerkzaamheden. Het schilderwerk, zowel binnen als buiten, wordt meegenomen in het onderhoudsplan van de VvE. In dit artikel lees je alles over schilderwerk voor de VvE.

VvE schilderwerk

Onderhoudsplan schilderwerk VvE

Vastgoed onderhoud is erg belangrijk voor het leef comfort van de bewoners en het behouden van een goede kwaliteit. Dit verhoogt de waarde van het vastgoed. Schilderwerk is één van de werkzaamheden die zijn meegenomen in het Meer jaren onderhoudsplan (MJOP) van de VvE. In dit plan is precies opgenomen welk onderhoud er jaarlijks wordt uitgevoerd.

De meeste VvE’s hebben voor schilderwerk een vaste VvE schilder. Het voordeel hiervan is dat deze schilder op basis van inspectie precies kan aangeven welk schilderwerk wanneer moet worden uitgevoerd en welke kosten daaraan verbonden zijn. De bewoners weten daardoor ook waar ze aan toe zijn.

Het schilderwerk binnen een eigen woning regelt de bewoner zelf, tenzij het om gezamenlijke ruimtes gaat, zoals de ingang van het complex. Ook de buitenzijde van voordeuren, bergingen en kozijnen binnen het gebouw valt onder de verantwoordelijkheid van de VvE, evenals de buitenkant van het complex.

Wat is schilderwerk?

Schilderwerk is belangrijk voor de uitstraling en bescherming van de woning. Buitenschilderwerk heeft een belangrijke functie: het beschermt het hout tegen weersomstandigheden. Hierdoor moet het buitenschilderwerk iedere 7 tot 10 jaar worden vernieuwd. De beste periode voor het vernieuwen van buiten schilderwerk is tijdens een droge, relatief windstille periode met een temperatuur tussen de 10 en 25 graden.

Onder buitenschilderwerk vallen de volgende werkzaamheden:

 • Het repareren van houtrot
 • Het herstellen van beschadigde verf
 • Het schilderen van buitendeuren en -kozijnen
 • Verven van de gevel, dakkapel, dakgoten of garage
 • Het schilderen van de schutting, een schuur of tuinhuis

Naast schilderwerk buiten is er natuurlijk nog het binnenschilderwerk. Wanneer je in een appartementencomplex woont, wordt het schilderen van voordeuren- en kozijnen aan de buitenkant geregeld door de VvE. Hierdoor blijven ook de gezamenlijke binnenruimtes van het complex in dezelfde stijl. Hoewel binnenschilderwerk niet direct een belangrijke, beschermende functie heeft moet dit ook niet onderschat worden. Op houten onderdelen zoals de trap en meubels heeft het wel degelijk een belangrijke functie.

De volgende werkzaamheden worden onder binnenschilderwerk verstaan:

 • Saus- en spuitwerk
 • Het schilderen van muren, vloeren en plafonds.
 • Het verven van de trap en andere houten onderdelen.
 • Het schilderen van de binnendeur- kozijnen.

Onderhoud schilderwerk

Naast dat het schilderwerk om een bepaalde tijd moet worden vernieuwd, moet het schilderwerk regelmatig onderhouden worden. Vooral voor buitenschilderwerk is dat belangrijk, omdat dit het meeste last heeft van weersomstandigheden.

Een onderhoudsbeurt bestaat uit de volgende werkzaamheden:

 • Inspectie van het schilderwerk: dit moet ongeveer twee keer per jaar. Hierbij wordt het schilderwerk gecontroleerd op de hechting, eventuele beschadigingen en de kwaliteit van de verf.
 • Schoonmaken van het schilderwerk: aan de verf hecht zich vuil, wat de kwaliteit van het schilderwerk aantast. Door het schilderwerk tweemaal per jaar goed schoon te maken met water en een zachte doek, zorg je ervoor dat het schilderwerk goede kwaliteit behoudt. Voordeel is dat je na het schoonmaken ook direct een inspectie kan plaats vinden.
 • Ventilatie: binnenschilderwerk kun je eenvoudig zelf onderhouden door regelmatig te ventileren. Op deze manier verlaat vochtige lucht je woning en stroomt er nieuwe, droge lucht naar binnen. Vocht kan het binnenschilderwerk aantasten. Wanneer je de woning minimaal 15 minuten per dag ventileert, is dit al voldoende.

De VvE is niet alleen verantwoordelijk voor de vernieuwing van het schilderwerk, maar ook voor het onderhoud aan het buitenschilderwerk. Het binnenschilderwerk moet je zelf onderhouden. Ben je opzoek naar meer informatie over schilderwerken? Neem dan een kijkje op deze website.